Nu credeam vreodată că e posibil așa ceva, dar am reușit "performanța" de a ne închide mintea într-o cușcă construită de îngustimea minții onoratei conduceri a acestei lumi. Am început să ne agățăm de o posibilă viitoare permisie pentru plimbare de parcă am câștigat deja la loto. Ne-am încătușat mintea cu propriul acord, ne-am lăsat gândurile pe mâna unui vrăjitor cu poțiuni mai slabe decât vrăjile mamei Omida. Ne încărcăm viața cu gândul că într-o zi o să ieșim afară și acceptăm tacit pușcăria cu porți deschise din prezent. Am ajuns mai rău ca animalele de la zoo, dependente de o mână de mâncare, nu mai scoatem gheara prin gard și nu ne mai interesează ce e afară.
luni, 29 ianuarie 2024
Eliberarea fizică din închisoarea mentală
Ce să nu întrebi un ciclist
Pentru numele lui Dumnezeu, nu mă judeca greșit, nu mă simt hărțuit de fani cu întrebări ciudate (ca să nu zic idioate), dar am pățit-o de câteva ori. Cum răspunzi la întrebarea: "vărule, prinde 60?", în condițiile în care eram la câmpie. Și nici nu bătea vântul prea tare în ziua aia. Și mai eram și cu single-speed. Cum mă știți, răspunsul meu a fost scurt și sec: normal! Iar în ultimul timp, de când cu distanțarea socială, pe trainer, sunt întrebat de ce mă antrenez așa de asiduu, pentru ce Doamne-iartă-mă mai trag de îmi ies ochii din cap. Nu am găsit răspuns, încă.
![]() |
Happy Monkey |
Cum să arăți cool pe bicicletă
Pentru cineva care stă toată ziua în fața oglinzii și admiră minunăția naturii numită Narcis, acest articol ar putea fi folositor. Dar nu e și cazul meu, am fost tot timpul pe lângă modă, am purtat hainele pe dos și m-a durut în dos de ceea ce crede lumea despre aspectul meu fizic sau vestimentar. Haine largi sau blugi tăiați și plete, apoi zero de pușcărie și haine de la ajutoare, că doar așa se îmbracă miliardarii excentrici. Ăsta-i stilul meu! Eee, dar când vine vorba de cum arăt pe bicicletă, e cu totul alta poveste. Normal că vezi echipamente care îți atrag privirea, sau biciclete frumoase pe care le-ai vrea sub tine. Dar azi nu vorbim doar despre echipament și bicicletă, vorbim despre un tot, despre imaginea ta, ce exprimi și mai ales cum te exprimi când mergi cu bicicleta. Poate nu știai, dar există o poliție a stilului și la ciclism. Sigur că realizez probabilitatea să te doara fix la bazon de ceea ce zic eu acilișea, dar măcar îți faci o idee despre ce zic unii sau alții că trebuie să faci ca să îți ajustezi look-ul. Moaamăăă, zici că mi-am făcut veacul la "Bravo! Ai stil!" și amu o dau în delicatese fashioniste doar pentru că mă epilez pe scarabe. Ajunge cu aberațiile numite introducere, să trecem la treabă, Mancucci!
Pasiune
A trecut aproape o lună și încă nu se întrevede o ieșire la aer curat, pe bicicletă. La naiba, a venit căldura și noi stăm ca hamsterii pe roată, încercând să nu acumulăm prea multe, fizic și psihic. Pastilele nu mai sunt o alternativă, nu mai oferă nicio tresărire. La tv și pe net am văzut toate cursele. Despre filme nu mă pronunț, la câtă ținere de minte am eu, mereu e premieră. Si, din păcate, și mersul pe trainer a devenit obositor. Am băgat și la aer curat, în curte, cu soare și vânt, dar tot e al naibii de plictisitor. Teama mea e că și dacă m-aș întrece pe net cu alți nebuni, pe zwift, aș ajunge să mă "plicti". Să le ia naiba de boli și viruși care ne bântuie velodromul vieții!
Ion de pe Bărăției
Frate, e adevărat! Eu sunt Ion, nu al lui Rebreanu, nu. Sunt un simplu Ion care a început să creadă că a mai importantă bogăție dupa familie și timp e pământul. Nu sunt latifundiar, nu am proprietăți, dar am o curte pe care o prețuiesc mai mult ca niciodată, mai ales acum cu izolarea lui Covid. Japonezii merg în parc și umblă desculți, se "împământenesc". Pare că ei știu cât de importantă e legătura cu natura, cu pământul. Un nene care a lucrat la noi la casă ne spunea că e bine să ne înconjurăm cu obiecte naturale, piatră sau dușumea de lemn pe jos în loc de parchet laminat, var pe perete în loc de lavabil și tot așa. Normal că nu am ascultat. Dar acum cu ciudățenia asta de distanțare socială și interzis la plimbări, parcă sunt handicapat, am insuficiență respiratorie. Așa că băgăm stat în curte de dimineața până seara, cum ne permite vremea și serviciul. O pseudo-evadare din mediul închis al casei în mediul închis al curții. Parcă văd camera de aer de la arest: patru pereți cu o plasă de sârmă deasupra prin care să vezi cerul. Pseudo-libertate, pseudo-viață, până și visele ajung să aibă gard de sârmă ghimpată și tavan de sticlă. Spre ce să tinzi!? Unde să îți mai întinzi aripile!? Și nu am comis nicio crimă! Incă...
Cele mai urâte tipuri de bicicliști
De obicei vorbesc despre mine la persoana a treia și folosesc termeni simpatici, ca "frumos", "deștept", "ambițios" și "bun". Nu rare sunt cazurile când le pun alături de "cel mai". Deci nu aș putea vreodată să mă includ în vreuna din categoriile de frumuseți exotice de mai jos. Îmi dau seama că exotic e doar vreun biciclist din Bora Bora, nicidecum specimenele pe care le întâlnim la ture sau navetă. Clar tu, cititorule fidel, ești ferit de blagoslovirea ungerii într-una din clasele enumerate. Ești ca mine, perfect. Cel mai. Sunt modest și nu zic mai mult ca perfect.
Mai e triatlonistul. Pe ăsta nu îl urăști, doar îl invidiezi din toată inima, că el are tot timpul din lume să alerge, să meargă cu bicicleta și să înoate. Și ca să fie treaba-treabă, mai are și alte hobby-uri și are și familie. În cazul ăsta, chiar ajungi să îl urăști. Din suflet!
S-ar putea să te fi lovit și de cel care are bicicleta bibelou, de te simți ca un ratat, doar pentru că ți-ai facut revizia acum o săptămână și tot nu arată bicicleta ca a lui. Pretenaș, nu o mai bibili atât, mai și mergi cu ea, la naiba! Păi dacă vezi metebeul meu, mamă-mamă! Zic DACĂ îl vezi, pentru că la cât de murdar e, zici că e camuflat! Dacă îl las în curte, zău de îl găsesc! Mă rog, eu știu că important e ca angrenajul să nu fie prea încărcat și frânele să te țină pe drum, altfel, poate să aibă și ceva mizerie, nu tușesc! În partea cealaltă a salonului este cel care nu are deloc grijă de bicicleta lui, o lasă cu lunile legată pe scara blocului de nu am eu loc să urc și să cobor cu frigiderul meu drag! Ăsta merită să i-o fure cineva, poate așa va reuși să o prețuiască din nou! Nu e vreo bijuterie, dar am văzut biciclete de 200 de ron furate de pe scară, așa că orice e posibil!
Ar mai fi câteva tipuri care te calcă pe bombeu, dar nu merită mai multă atenție, poate doar o enumerare: ăla de merge la sală la spinning (el îi zice cycling) și îți povestește cu superioritate ce distanțe parcurge, de ordinul sutelor de metri (!), dar tu taci și îl asculți, să nu îi strici aura de campion. Mai este ăla de traversează pe trecerea de pietoni călare pe bicicletă și te înjură dacă îl atenționezi! Rupe-ți-ai mufa-n șina de tramvai, idiotule! Idem pentru ăla de trece pe roșu la semafor! Vine tare din urmă tembelul care merge pe aleea de biciclete din parc cu o super-viteză, ca la curse, doar să impresioneze tipesele sărace ieșite la plimbare. Băi, tâmpitule, să nu dai peste vreun copil, că apari la știrile de la ora 5.
Acum, pe moment, nu mai am vreo altă categorie care să îmi taie elanul la ture, așa că dacă te gândești sau ai deja ceva bun, bagă aici un comentariu, să mă mai cultivez și eu nițel! Să fie scandal, zic!
Izolarea mentală
De ceva timp ne aflăm într-o situație fără precendent în viața noastră. Dintr-o dată trebuie să renunțăm la anumite drepturi și plăceri pentru a încetini sau chiar opri răspândirea unui virus despre care ni s-a spus că provine de la un liliac chinez dar am aflat și din alte părți că ar fi fost "scăpat" din laborator. Adevărat sau fals, nici nu mai contează. Tocmai citeam un articol legat de isteria inutilă în legatură cu covid, că de fapt sunt alți viruși mai periculoși și că altele sunt cauzele numărului mare de victime, cum ar fi poluarea și sănătatea precară a celor atinși de această boală. OK, să zicem că e așa, dar atunci ceilalți, fără poluare sau alte probleme!? Plus că pe mine mă înspăimântă rata uriașă de răspândire. Oricum, dezbaterea ar putea continua trei zile, cu argumente mai mult sau mai puțin valide. O las așa.
3 luni de la operație. Viața altfel.
Pfuuu, au trecut 3 luni de când mă tăiai la burtă. Au fost 3 luni de viață schimbată, program dat peste cap, pauză forțată de orice, mâncare aleasă, dar nu aveam cum să stau mai mult de o lună departe de marea mea pasiune pe două roți. Bicicleta nu putea lipsi, chiar și în cele 30 de zile de pauză completă de la efort. Am băgat curse de ciclism la tv și am recuperat tot timpul pe care îl ratasem anul trecut când mă plimbam. Deci nu a fost așa de greu, deși când îi vedeam pe baieți cum o ard cu talent, eu luam forma canapelei. Ca să nu mai zic ce fierbeam când vedeam 15 grade plus în ianuarie și eu mă uit lung la toate bicicletele mele fără să pot face nimic.
5 motive pentru care ai putea să nu mergi cu bicicleta la muncă
Niiii la el, păi parcă trebuia să promovezi mersul pe bicicletă, nu să-l combați! Hooo, briee, că nu m-a plătit nimeni, încă, să arunc cu piuneze pe pistele visate, nu laud Zeul conservă ca aici, la naiba! Vreau doar să prezint și partea mai puțin distractivă a ciclismului de navetist. De aici și titlul. Nu știu cum funcționează psihologia inversă, eu sunt pe tratament medicamentos și zburd cu rețete în regulă. Și vorbesc și din experiențe proprii, nu doar din auzite.
Pe doi avem riscul de furt. Din păcate, la noi se mai și fură bicle, nu doar se vând bicle furate, ce să vezi! Nu am pățit dar știu oameni lăsați pe jos. Nasoală fază. Soluții sunt mai multe: iei bicla în birou, pază la rastel, parcare închisă. Eu cu single-speed, de multe ori murdar, nu prea aveam emoții d-astea, dar altă biclă nu am lăsat niciodată afară, indiferent de încuietoare.
Pe patru aș trece pericolele din trafic, că pleci spre Pipera și ajungi în garsonieră la Ghencea, din cauza vreunei tute grăbite, dar am dezbătut deja subiectul și suntem de partea corectă a baricadei, știm reguli de circulație, știm să ne ferim, deci nu murim. Deloc.
Mai erau motive, legate de costuri, că nu e deloc ieftin să faci naveta cu bicicleta, dar aici eu zic că depinde de fiecare cum se organizează și ce pretenții are. Poți să o arzi low budget fără să rămâi în drum, dacă ai minimum de cunoștințe și investești niște timp în întreținere.
Cineva se mai plângea că nu prea poți schimba programul, dacă nu trăiești într-un oraș prietenos cu bicicliștii, că nu prea poți lăsa bicla oriunde. La naiba, nu o lași nicăieri și tot programul îl faci plecând de la ideea asta. Gata, am rezolvat dilema!
Vaaaaai, și la final am păstrat idioțenia supremă! Cine merge cu bicicleta la muncă e socialist, că doar europenii sunt toți socialiști, deci nașpa. Cum să mergi la birou la corporație cu un mijloc de transport "roșu"?! Nu prea pot combate așa o "ideologie de dreapta" decât cu o înjurătură, dar o țin pentru mine. Tot aici aș include și tâmpenia că nu ții la imaginea ta dacă mergi la birou pe bicicletă, în costum. Eu cred că ieși mai șifonat după 2 ore în Passat decât după 30 de minute pe Pegas.
Hai că n-am aberat prea mult nici azi. Să fie navetă pe bicicletă, zic! Fiat lux.
![]() |
Adevărata față a navetei cu bicicleta |
Cele mai tari 9 scuze când îți cade pianul
Am tot căutat prin amintirile mele auditive și m-am documentat și pe net, nu foarte mult, motive invocate de cei mai mulți dintre noi atunci când nu prea sunt watt-i in pedale. Am râs mult pentru că pe unele le-am auzit la ture sau curse, dar unele au fost folosite și de mine, mai ales că acum sunt operat și scuzat. 😁😁😁 Bine, bine, oricum sufăr de strava-importanță și îmi place să îmi văd numele sus pe board indiferent de condiții, dar asta e altă poveste.
O scuză pe care nu am auzit-o la alții, dar am folosit-o pentru mine ca să îmi acopar rușinea că nu merg bine la contratimp e că nu am conformația ideală, mai ales în zona umerilor, pentru a fi foarte rapid în poziția aero. De parcă eram lat cât Hulk, când era maxim de nervos! Jalnic!
Hai că era să uit cea mai valabilă dar regretabilă scuză: pe ture plate să zici că ești mai mult cățărător și la munte să zici că de fapt ai conformație de clasice și rupi tot pe plat. Muicăăăăăăă, pârâie bazonul de atâta râs, zău așa!
![]() |
Cad watt-i. |
duminică, 28 ianuarie 2024
Ce bicicletă să îmi iau?
Știu că mulți dintre voi au deja o biclă, dar am zis să încerc să atrag și dintre cei care nu bănănăie încă pe 2 roate. E greu să convingi pe cineva să înceapă să meargă pe bicicletă chiar și cu motive bine intemeiate, dar eu zic că e și mai greu să convingi pe cineva să aleagă un anumit tip de bicicletă sau o anumită marcă. Plus că mi se pare și cea mai mare idioțenie să convingi pe cineva să îi placă ceva. Cel mai bine e să lași omul să aleagă, dar îl poți ajuta să fie cât mai sigur că alegerea făcută va fi cel mai aproape de ceea ce își dorește.
Care sunt beneficiile mersului pe bicicletă?
De când mi-am luat prima bicicletă am încercat sa găsesc un răspuns pertinent. Și ați ghicit, nu am fost în stare să găsesc ceva care poate fi folosit într-o discuție matură. Dacă mă întreabă cineva de ce merg cu bicicleta, îi zic franc că nu știu exact. Adică știu, dar nu am o ordine clară a motivelor. Aș putea enumera câteva: pasiune, plăcere, competiție, muncă, anti-stres, naveta la birou, întâlnire cu alți nebuni și socializare, strava, curse, experiențe, epilat, bronz cu dungi. Hai că nu sunt multe! Norocul vostru că am pastile bune de data asta și e calea închisă spre câmpiile verzi, că mai scriam câteva pagini. 😃😃😃
Cât de periculos e mersul pe bicicletă?
Se poate muri mergând pe bicicletă? Sigur că da. Dar să știți că locul unde se sting cei mai mulți oameni este patul. Ce o să faceți, nu mai dormiți?! Deci mersul pe bicicletă nu e cel mai periculos, dar trebuie un pic de conștientizare și asumare ca să îl facem mai sigur.
Surse - Eurostat, Rapoartele Poliției rutiere pentru 2019
Canapeaua mea
O idee "idioată" legată de canapele a venit la noi din filmele americane. Cumva, cine are probleme cu țigla musai să se întindă pe canapeaua unui psiholog. Nu că aș simți vreo nevoie specială, dar chiar nu mă văd mergând la un ciudat să îmi asculte gândurile legate de copilărie ca să îmi deie niște pastile și să alerg pe câmpiile verzi. Am eu problemele mele, care vor persista cu și fără sfaturile unui "specialist", așa că prefer canapeaua mea cu 20-și-ceva de viteze, foarte puțin confortabilă și atât de solicitantă.
Road Grand Tour - Drumul vinului 9 aprilie 2017
Prima cursă din calendarul competițional a fost programată la Seciu, lângă Ploiești. Dacă anul trecut a fost cu cântec la-pas, la propriu, am zis să repet greșeala și anul ăsta și am ales tura lungă, nu de alta, dar acum sunt 5 urcări în loc de 4. Tare marfa! Pregătirea de anul ăsta a decurs conform planului, după timp și chef. Am reușit cumva să adun cățiva kilometri, ceva urcare și am slăbit de la 79 la 73, greutatea mea peferată. Sunt conștient de nivelul meu, dar mai ales de al celorlalți, așa că un top 10 la categorie e un țel realist, dar destul de greu de obținut. Colegii de salon de la bălăceanca.kom se dau loviti si nu vin azi, ultimul fiind Petrache, lovit de raceala si muci. Asa ca ma duc singur sa dau piept cu zidul de la Seciu.
Ai mei hotarasc sa ma streseze si la cursa asta, asa ca isi fac drum spre Seciu, alaturi de al doilea cel mai iubit fiu. Nu radeti, am un frate, eu sunt la urma... Noaptea a trecut fara vise cu cazaturi si crampe, am un somn linistit si pentu prima oara in viata mea (lunga, de altfel) de ciclist, adorm fara sa ma gandesc la cursa. Baga seama ca tratamentul e eficient. Dimineata decurge conform planului, adica plecam cu 20 de minute intarziere, din cauza mea, desigur, pentru ca nu mi se aseza bazonul tanga pe obrazul fin. Bicla e pregatita, bagajul e facut, unghiile sunt aranjate, simt ca va fi o zi buna. Sau "simpt", asa cum scriu unii destepti pe facebook. O omleta cu branza de capra merge la casa sufletului, ceva lichide pentru hidratare, costumul Maestro se muleaza perfect si ma simt, cum altfel decat sexy, ca rapid nu prea.
Drumul e ok, trafic lejer, ajungem bine. Merg sa iau pachetul de concurs, nu ma intereseaza ce e inauntru, doar cipul e important. Stau de vorba cu Ciocan, are treaba, nu il retin, mai vad si salut cativa rutieri, il stresez pe Dani Crista cu ceva intrebari, si ma apuc de aranjat si decorat buzunare si bicla. Mama face poze, tata nu face nimic, doar ma streseaza ca nu are stare. Sa-mi bag, e mai emotionat decat mine. Azi e baiatu' meu cu apa. Sa vezi ce imi rupe urechile cand o citi! Te pup, bai ticule! 2 batoane in buzunare, un bidon cu apa+gref+miere, telefonul si pa-pa, plec la incalzire.
Startul nu se mai da de sus de la crama, ca anul trecut, ci de jos din camp, imediat dupa ce se termina coborarea, asa ca ma preling ca o pisica de pe soba iarna. E cam racoare, baga-mi-as, dar ca un barbat adevarat si epilat ce sunt, merg la craci si scobitori goale. Observati, va rog, cu cat drag vorbesc despre bratele mele de somalez la cura. Ma incalzesc cat trebuie, ma asez la start, zic eu, bine. Nu apuc sa scutur le trandafir, asa ca o sa plec cu basica plina. Nu-i a buna deloc. Asta e. Mai salut oameni, mai vorbim, timpul trece, lumea vine, buluc, se aseaza fix in fata mea. Suntem multi, bai nene! La naiba, o sa mi-o fur rau la start! Baga-mi-ash picioarele! Deja mi s-au infundat chakrele, modjo-ul meu e mototolit tot si moralul in bocanci. Nu asta era planul pentru prima cursa. Bag un baton, o gura de lichid de parbriz si ma pregatesc. Nu vreau sa cad, atat. Restul se rezolva. Unii pe langa mine isi doresc doar sa ajunga la prima urcare cu plutonul. Hehe, greu, nene, greu, presimt jar in plamani si ochi de broscoi castrat.
Se anunta startul. Fara 3,2,1, pleosc, plecam in liniste, in spatele masinii oficiale, care dupa circa 1 km se da la o parte si incepe vijelia. Sunt in spate rau si am de tras tare sa inaintez, oamenii din fata mea sunt mai inceti si tre sa inghit vant si sa rup carjele ca sa fiu cat mai aproape de fruntasi. Pana mea, depasesc o suta dar in fata parca sunt 3 sute. Nu mai am aer, picioarele sunt de treaba insa si ma ajuta sa ma apropii. Nu va imaginati ca au vreo super viteza, dar cu vant lateral, e greu sa inaintezi. Urmeaza prima curba serioasa, ceva deranj din cauza unei masini oprite de-ambulea pe contrasens, 5 la ora si apoi sprint. Sa-mi phut una, e grava treaba! Picioarele rup cracul, plamanii nu mai fac fata si respir si cu stomacul, e iad in ziua de Florii. Ma lipesc totusi de pluton si incep sa imi revin. O cazatura pe partea stanga deranjeaza cateva coafuri, eu sunt norocos si ocolesc linistit, apoi trag dupa plutonul naravas. Vantul e cam tare azi, pe bucata asta cine sta pe dreapta, suge o ceapa, ca e luat pe sus. Pentru ca imi place ceapa, o iau vitejeste pe dreapta si ma lipesc de partea fruntasa. Pana acum cred ca ma vedeti pe un cal alb galopand la poza, dar eu abia strunesc martoaga de sub mine. Lucrurile se mai linistesc, ritmul devine constant, intram in Boldesti, mai scade vantul, cresc grijile legate de urcare. Sunt cu plutonul, chiar daca in spate, picioarele sunt ok si mintea e pe plus.
Si vine urcarea. Trosnesc schimbatoare ca la Rovine, Mihaita Bataiosu are de furca pe pantele de peste 15%, dar multumita lui Pesa si pinionului Dura-ace de 27, am cadenta potrivita, chiar daca viteza e mai mica. Fruntasii dispar din raza vizuala, dar e normal, asta e nivelul. Ar fi trebuit sa fiu mai in fata pe plat, ca sa nu ma distantez asa de mult, dar acum nu mai am ce face, trag cat pot de bine. E cald, bate un pic vantul, asa ca nu ma incalzesc prea tare. Pentru ca sunt 5 urcari azi si am de gand sa le fac pe toate pe bicla, ma menajez. Dar pentru ca imi cunosc corpul mai putin decat curentul pasoptist, stiu ca am mari sanse sa o dau de gard. Si azi.
Urcarea trece, urc cam singur, ajung sus, lumea incurajeaza, Henry filmeaza, ai mei parinti se bronzeaza. Imi striga chestii, vor sa stie daca am nevoie de ceva, desi am stabilit ca la prima urcare nu am nevoie de nimic. Am plecat cu un bidon, e inca plin. Gata prima urcare si juma de tura. Mai am patru. Cum adica "ce patru?!" Ture plus urcare. Ai de saua meaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!
Pe coborare am de gand sa recuperez, asa ca ma lansesc cat pot de bine la vale. Nu mai stau insa atat de mult Sagan style, ca am nevoie sa relexez picioarele dupa urcare. Nu mai prind vitezele dorite, dar macar salvez energie. Asa ca nu recuperez cine-stie-ce timp sau pozitii, dar ma lipesc de niste unii care merg cam ca mine. Gata, frate, asta e grupul meu. Pe plat imi dau seama ca nu poti merge singur, vantul iti suge seva de ramai ca o frunza uscata si crocanta. Ai nevoie de sprijin. Asa ca ma sprjin la propriu de cel din fata! Hooopreeaaaa, stai, bre, drept! Facem o morisca, suntem 4, in fata e un grup, ne apropiem de ei, dar vine alt grup din spate. Dilema asta am avut-o mereu: sa fugim de aia din spate sau sa ii asteptam si sa ne unim fortele!? Observi cat timp am de ganduri?! Focus, Mancuso, focus! Noi ne facem mersul, schimbam trena corect, mergem bine. Ii lipim pe aia din fata, grupul din spate ramane in spate. Pana la urcare, cand iar ne imprastiem ca potranichile in Puiul, cu Minca in rolul principal. Al puiului alicit, desigur. Iar raman in spate. Pare ca strategia mea de conservare a energiei da roade, dar pierd pozitii. Imi asum, asa ca nu e panica. Baietii mei se duc, eu urc ok. Se departeaza cam mult, dar poate ii prind pe coborare. Ajung sus, schimb un bidon cu tata, ma pregatesc de masa. Se face in scurt timp o ora de cursa si e nevoie de ceva la ghiozdan.
Ne regrupam jos, mergem iar frumos. Urcam iar dezorganizati. Ne regrupam iar pe coborare. Bis.
Fac a treia urcare cu moralul pe plus, inca am energie sa stau cu grupul meu. Imi dau seama ca daca vreau sa ii intrec, trebuie sa ii atac pe plat, pentru ca pe urcare sunt mai buni. La a patra urcare incepe sa scartaie treaba. Baietii se departeaza cam mult si nu ii prind pe coborare. La naiba! Se termina coborarea si ii vad, undeva la 200 de metri. Pfuuu, tre sa fac ceva sa ii prind, ca sa nu merg singur pe plat. Ce ganduri de atac, macar sa ma vad langa ei!
Frate, si bag turbo! Fanoanele in ghidon, ochii pe tinta, picioarele si plamanii la turatie! Phiii, ci greu ii ciclismul! Nu am timp sa ma gandesc ce fac daca nu ii prind, ca imi consum rezervele de energie si sunt pa-pa. Actionez instinctual, cu singurul scop de a supravietui vantului din camp. Frate, si micsorez distanta, metru cu metru. Pulsul e in cer, plamanii mai vor aer, picioarele gasesc ceva forta si imping din greu. Nu imi vine sa cred ca ma apropii. Ei ma vad dar nu fug, merg constant. Or fi zis ca e mai bine cu mine, mai ales ca ma stiau pilaf pe urcare. Ma lipesc de ei ca guma de mestecat de pantof. Respir si zambesc larg. Sau respir larg si zambesc. Mi-a iesit! Dar ma resimt. Renunt usor la gandul de atac pe plat, stau cu baietii, suntem 3, si mestecam onest la trena. Sunt 3 ore cursa si suntem obositi. Mai avem o urcare si e gata. Uaaaa, asa ceva!?
Stiu ca nivelul meu e sub medie, atat m-am pregatit, asa ca sunt multumit daca nu am crampe. La urcare, baietii se duc usor inainte, eu ma uit la pedale, dragele de ele, cum se invart frumos la cadenta, cu ceva efort totusi. Ma incearca niste carcei, dar sunt ok, chiar daca ma depasesc vreo 2. Mai depasesc si eu cativa, care abia se taraie. E cald bine de-acum, resimt altfel efortul, corpul se opune executarii ordinelor, am de dus munca de convingere. Cel mai greu e cu sindicalistii de la picioare, vor sa intre in greva! Bah, sunteti nebuni, mai e un pic... Bag vrajeala din top si scap de blocaj. Mai e o curba si peretele de la final. Ii vad pe cei din fata mea, dar nu am cum sa accelerez. Ma mentin. Cam asta a fost toata cursa, m-am mentinut. Si a functionat.
La finish, ai mei ma incurajeaza, Baciu ma injura ca am mers incet, dar nu-i bai. Am terminat. Dupa 3 ore si 33 minute, am venit pe 10 la categorie si 43 general. Sunt multumit. Vizam top 10 si mi-a iesit. Am avut o strategie si a iesit cum planificasem. Suspect, pentru un labil ca mine! Mai salut oameni, mai beau ceva, mananc un sandwich si o luam spre casa. O zi grea terminata cu bine!
Dani Crista castiga la elite, aratandu-si forma buna. La fete se impune Antoanele Manac, o triatlonista cunoscuta de la noi.
Maestro@Bălăceanca.kom
Race report - Gentlemen's Race GR8 - 2 octombrie 2016
Cea mai frumoasă cursă merită sau ar merita cel mai frumos race-report. La a opta ediție, cât p-aci să nu prindem loc. Se ocupaseră cele 24 poziții oficiale încă din prima oră de la deschiderea înscrierilor și a trebuit să ne rugăm cumva de organizatori să accepte și participarea noastră, mai ales că unii din noi sunt la a 5-a ediție (consecutivă) la care participă. S-a ocupat Munteanu, a facut puțin lobby și am fost acceptați. Bun, suntem înscriși. S-a rezolvat partea cea mai simplă. Mai avem de discutat tactică și logistică. Despre forma fiecăruia nu se poate vorbi deschis, e tabu. 6 gogonele rătăcite care în luna septembrie au cam făcut pauză. E clară treaba, iar o să ne certăm și o să facem fix un căcat, scuzați-mi franceza.
Toată săptămâna înaintea cursei am încercat să discutăm despre tactică, dar nu ne-a ieșit. Tot ce am reținut eu se poate rezuma în două cuvinte - BLA NĂ. Atât.
Cumva reușim să ne organizăm transportul, Petrache e la Brașov de sâmbătă, ceilalți 5 ajungem duminică dimineața, cu o mașină sau două, depinde de cum așezăm suporții. Până la urmă rămâne o mașină cu 5 nebuni, 4 bicle sus și cazanul meu în portbagaj (o alint așa pentru că e cea mai veche din cele 5 și trebuie înlocuită, mai ales că are o crăpătură de la Panciu, altă poveste). Până la Podu Oltului o ardem cu miștouri ieftine despre stilul coleric de condus al lui Peșa, stomacul minune al lui Oprea care mănâncă shake și cacă prune, forma de cozonac a lui Ion și mușchii lui Munteanu. Despre mine nu s-au spus decât lucruri frumoase, mi s-au adus osanale și am fost lăsat să alerg pe lângă mașină.
Uităm să cumpărăm bere și apă, la meteo se anunță ceață și soasant croissant santi metră, gheață la mal! *oaie, o să fie frrrrig! Traseul a fost scurtat din cauza unui raliu unguresc la Sf. Gheorghe spre Șugaș, avem DĂCÂT 125 de km, mare parte plat. Cumva, un traseu potrivit profilului echipei noastre. Deci, bebelușelor, fugă! Sunt 31 de echipe, noi plecăm a șaișpea, pardon, optișpea. La 11.08. Ajungem în timp util, Petrache ne salvează cu berea, pe mine cu apa. Deși am ajuns devreme, și avem timp de povești și cafea și dulciuuuuuri, până ne foim noi se face 11. Băgăm și muuuulte miștouri pe seama bicicletei închiriate a lui Petrache, care deși are niște bijuterii, azi a venit cu o căzătură de 12 kile. Și are și pană pe față! E clară treaba, o să iasă perfect! Un căcat perfect și împachetat. Avem timp 2 minute să ne încălzim și să ne așezăm la start. Confirmăm numele Bălăceanca.kom, pregătim tehnica de calcul, eu bag două genoflexiuni, numărăm de la 5 în jos și plecăăăăăăăăăăăăăăăăăm. Nu vă imaginați că a ieșit fum din roți sau că ne-am grupat prea repede în trenuleț, dar la ieșire din localitate, în dreptul faimosului pod, suntem bine, eu locomotivă în călduri și cu aburi de la frig, restul vagonete cuminți. (să vezi blesteme de la oamenii mei!)
Picioarele răspund corect la comenzi, am trecut deja pe cruise control, asfaltul fuge pe sub roțile noastre nebune. Avem ceva vânt, dar ne mișcăm bine. E ceață și frig, tragem să ne încalzim. Am convenit să ducem trenă cum și cât putem, avem ceva experiență și ar trebui să ne cunoaștem limitele. Frate, ne iese! Până ajunge Petrache la trenă. Nu are kilometraj, merge după o ureche surdă. Dar merge, nu se-ncurcă! Noi ne dăm coate în minte: ce fuge nebunu'! La un moment dat Oprea îi strigă să schimbe, dar pe Petrache îl doare la savarină, are muzica în căști și nu se lasă decât cu greu. Am impresia că tocmai ascultă "Lasă-mă, papa, la mare" și simte nevoia să ne arate că e o femeie puternică și independentă. Ei bine, nu este!
Nu trec nici 10 km că deja vedem în față o echipă plecată înaintea noastră. Hmm, de obicei te bucuri când prinzi pe cineva din urmă, dar gândul că rulăm prea tare din start încolțește ca un păcat în mintea mea. Dacă ne dezumflăm mai încolo!? Bă, știi ce? Să vă ia naiba de sinapse care ne faceți să ne temem de ce va fi! Blanăăăă, frățieeeeeeeeeeeeeeeeeee! Și hop și a doua echipă! Și a treia! Muicăăăăăăăăăăăăăăăăăă, zici că am ciordit biclele și fugim că închide la non-stop. Nu-i bai!
Până la Sf. Gheorghe drumul șerpuiește frumos printre dealuri cu copaci și case cu ciori, urcăm bine, grupat, nimeni nu se plânge de nimic. De obicei, cam de aici aflam că unul din noi suferă de ceva. Eeeeh, ce să vezi, nu se întâmplă asta. Suntem toți bine. Schimbăm trena ok, avem o mică neînțelegere la un gât, unde eu strig că ne regrupăm sus dar nu aude nimeni și ne ieșim un pic din ritm, dar nu ne certăm. Bag seama că doftoriile își fac efectul și suntem zen. Eu simt că e prea liniște și mă gândesc cu groază la clipa când o să se spargă buba. Alte gănduri proaste, le mestec repede și le scuip. Rămân cu Petrache în urmă, mă minunez că are doar 8 pinioane și toate mici: o să moară pe Zagon, dar mucles, nu-i zic! Ne regrupăm mai greu și reîncepem fuga. Se face aproape o oră de muncă, așa că bag un baton. Prindem viteză, ajungem în mai puțin de o oră la Sf. Ghe, mai depășim o echipă la un semafor unde trecem încet pe roșu și ne pregătim de partea cea mai urâtă a traseului - linia destul de dreaptă și plină de vânt până la Zagon. Avem ceva ezitări, eu sunt în față și nu înțeleg de ce Munteanu și Ion o lălăie. Am aflat pe urmă că mâncau.
Acum începe chinul. Am tras destul de tare și ne resimțim cumva, dar nervii ne sunt zdruncinați la greu de asfaltul căcăcios și rugos care ne frânează și gândurile. Huoooo, țară de căcat, cu hoții tăi cu tot! Vântul se joacă cu noi, eu mă frec de pe o parte pe alta, să văd cum Paștele mă-sii bate vântul. Îmi dă cu virgulă. Nici ultimul din grup dacă ești nu scapi. Mergem grupat, constant, frumos. E liniște. Bă, ești nebun, suntem atât de chitiți să mergem bine azi că am uitat de noi. Cine sunteți și ce s-a întamplat cu Bălăcenii!?!? Unde sunt urletele demente din primăvară?!?! De ce nu crește Oprea viteza când trece la trenă?! De ce e Ion cuminte și muncește?! De ce e Petrache mulțumit de echipă?! Peșa și Munteanu nu au nimic de reproșat și împarțit cu nimeni!? Eu cu cine mă cert azi!?
Singurele gânduri pe care le am se leagă de ceea ce caută un om când merge la curse de bicle. La Gentlemen's Race nu e neapărat vorba de cine câștigă sau ce timp și loc scoți. E vorba de a merge în echipă cu oameni ca tine, cu care ești pe aceeași felie de energizant. Cumva, la noi în echipă, azi e altceva. Vrem să mergem super-bine, că de asta participăm la curse, să scoatem cel mai bun timp și, de ce nu, să câștigăm. Știm că e aproape o utopie, știm cât de greu e să faci asta, dar de ce nu?! Suntem foarte concentrați, să nu slabim ritmul, să nu stăm în vânt, să mergem grupat și uniform. Atât de concetrați nu suntem totuși, pentru că Petrache simte nevoia să își sprijine roata față de mine și apoi pleacă la vânătoare de potârnichi, spre câmpurile de sfeclă. Cumva, cu pampers-ul ud, redresează și revine în formație! Cât p-aci să-l pierdem!
Scăpăm de asfaltul rugos, dăm de gropi și denivelări serioase, dar nu lăsăm pedala. La Boroșneu Mare, Oprea și Munteanu tre' să scuture trandafirii. Hotărâm să pedalăm ușor înainte, să nu le fie greu să recupereze. Petrache merge un pic mai în față, are chef de fugă. Aici pierdem câteva minute, dar ne regrupăm repede. Urmează Zagonul, cu partea de off-road. Mai depășim câteva echipe, mâncăm și bem. Nu avem nicio tactică legată de urcare, noi am vorbit să nu mai facem pauză de hidratare, așa că îi dăm cu drag și spor înainte. Azi mi-ar plăcea să îmi îmbunătățesc timpul pe Zagon, dar mă nimeresc la trenă și nu am cele mai bune picioare. Simt băieții în spatele meu și tare bine mi-ar prinde o trenă, să-mi mai trag sufletul! Și sufletu', că mă anunță Peșa că suntem doar noi doi de ceva vreme. Rahat turcesc, mergem singuri. Iar prindem oameni, Peșa o ia la galop, dar nu mă iau după el, se va tăia repede. Eu dau cât pot de bine, depășesc și prind un grup de 3 oameni care merg bine. Sunt din echipe diferite, dar vorbesc și se simt bine. Eu, nu! Deloc. Mă încearcă niște crampe și nu-mi doresc decât să ajung sus. Mă țin cu greu de cei trei, mă strecor printre pietre și cârcei (poet, deh!), dau pedală după pedală și ajung sus. Cam repede, îmi zic. Am ceva coborâre, tre' să scap cu bine. Aproape să nu-mi iasă la o curbă unde fața fuge de mine, dar reușesc să nu cad, bazon maro, puls în gât, și scap.
Asfaaaaaaaaaaaaaaaaalt! Îl salut pe Boogie din mers, câteva echipe sunt la hidratare sau la un magazin, eu îi dau înainte, avem noi un magazin pentru adăpat. Intru, iau 4 ape și 2 pepsi (nu cola), ies afară, apare Peșa cu un kom pe coborâre, apoi Oprea și Munteanu si Ion. Mai iau apă și pepsi, vine și Petrache, un erou cu ale sale 4 viteze plus marșarier, dar nu mai stăm! La drum, Silver! Am stat undeva la 5 minute cu totul, dar parca au fost câteva secunde. Suntem bine, dar cam aliciți. Se simte mai ales la trenă, dar nu ne lăsăm. Mai e o urcare la Brădet Teliu. E vânt și avem picioarele grele, dar tragem de noi. Urcarea o facem cum putem și ne regrupăm după podul de la Teliu. Coborârea e faină, dar nu îi dau mai mult de 60, e important să ne regrupăm repede. Nu ne iese. Am impresia că Ion și Peșa au pățit ceva, am emoții, dar apar și nebunii mei, cam ariciți că nu i-am așteptam mai în spate. La naiba, trecem peste și reluăm munca.
De aici, intră în scenă Munteanu. Partea asta a fost mereu preferata lui, ne duce cu 50 și nu pare că are nevoie de ajutor. Noi stăm pitiți în spatele lui și ne uităm cu drag și floricele la "Fast and furios". E bine. Se termină falsul plat, se termină și Munteanu. Bine, bă, băiatule, acu' treci în spate! Avem ceva vânt și nu putem sta mult la trenă. Tragem de noi cât putem de tare, mai avem 20, 19, 18... E greu al naibii! Nu prea mai urcăm peste 35, chiar 32 e mult pentru condițiile date, vânt și ramoleală. Nimeni nu se plânge, ne mai încurajăm tacit, doar ne privim și ne simțim. Mușcăm din ghidoane, ne mai amăgim cu ce avem prin buzunare și bidoane, ignorăm dureri. Sau, mă rog, încercăm să ignorăm dureri. La Harman, mai sunt 7-8 km, și simt că sunt pa-pa. Am noroc și pică Oprea primul - crampe, dar își revine repede. Eu trag cât pot de tare, nu mai am însă niciun strop de energie. Mă dau repede de la trenă și abia stau ultimul. Băieții sunt mai bine și trag de-mi zboară mucii. Mai e "umpic". Podul de la intrarea în sat e ultimul reper, vorbim să ne așezăm pe un rând, să dam bine la poze. Ne iese mai greu, dar terminăm în forță. Băăăăăă. ești nebun!? Ne-a ieșiiiiiiiiiiit, 'tu-i racla lu' Arsenie și anafura lu' Daniel!
Oprim, întoarcem, ne felicităm că am comis-o la nivel înalt, ajungem în curte și ne miră pustiul - a mai ajuns doar o (una!) echipă, trăi-ți-ar! Ai de capu' nostru, păi ce-ați făcut, mă, nene, măăăăă!? Am depășit 16 echipe. Irelevant. Ceasul de la gară arata 3 ore 48 minute de cursă, ceea ce ne dă speranțe la un loc bun. Luăm pizza, băgăm bere și cola (coca-cola), ne tragem sufletele și ne bucurăm de o zi bună de pedalat. Ne învârtim ca niște curci bete, parcă a fost prea bine. Un domn mai în vârstă ne felicită pentru stilul de mers și echipamentul complet. Avem echipăăă, avem valoareeee! Eeeee, partea a doua mai trebuie confirmată, până la urmă iese un loc 5 de care suntem mândri nevoie mare! Nu mai zic că am fost la 6 minute de podium, că ar putea părea că ne ofticăm vreun pic!
Știu că au fost și alte chestii pe care merita să le menționez, dar tre' sa vii acolo să le simți. Atmosfera, muzica, pizza, competiția, prietenia, cafeaua și dulciurile, curtea plină de ciclism, emoția de la start, bucuria de la sosire. Plus alte trăiri de pe traseu care ar fi lungit (și mai mult) povestea. Au fost și ceva discuții legate de vreo 3 echipe care au mers grupat, lucru ce contravine spiritului competiției și care ar fi de evitat pe viitor. Dar organizatorii și-au făcut treaba cu prisosință și le-am mulțumit la final. Chapeau!
Pentru poze, dau vina pe Adi Dulacioiu și Claudiu Baciu de la MT Race, cărora le dedic multă sănătate și spor. Hihi!
Sper că nu am aberat prea tare și am reușit să te plimb căteva minute prin lumea mea, a noastră. Până data viitoare, te salut cu drag!
P.S. Mulțumim doctorilor care ne-au dat voie să participăm!